ՖՈՒՆԿՑԻՈՆԱԼ ՍՆՈՒՆԴԸ ԵՎ ԲԻՈԱԿՏԻՎ ՄԻԱՑՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ. ԺԱՄԱՆԱԿԱԿԻՑ ԵՎ ՄԻՋՆԱԴԱՐՅԱՆ ՄՈՏԵՑՈՒՄՆԵՐ

Ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնի/FFC 31-րդ միջազգային գիտաժողով 2023 թ. սեպտեմբերի 29 — հոկտեմբերի 1, «Մատենադարան» Մեսրոպ Մաշտոցի անվան հին ձեռագրերի գիտահետազոտական ինստիտուտ, Երևան, Հայաստանի Հանրապետություն
Առկա և վիրտուալ կապի հնարավորությամբ

1998 թվականից ի վեր Ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնը (FFC) հանդիսանում է ֆունկցիոնալ սնուցման գիտության ոլորտում նորարար՝ համատեղելով կենսաբժշկական գիտությունների առաջադեմ գիտելիքները գործնական բիզնեսի փորձի հետ՝ օգնելու հետագա հետազոտություններին, զարգացմանը և ֆունկցիոնալ սնուցման նորարարությունների առևտրայնացմանը ինչպես ներքին, այնպես էլ միջազգային շուկաներում։ FFC-ն միավորում է մասնագետների գլոբալ ցանցը (գիտնականներ, ֆունկցիոնալ սննդի փորձագետներ և սննդի ու բժշկական արդյունաբերության ներկայացուցիչներ) մի միջավայրում, որը խթանում է նորարարական հետազոտական ​​համագործակցությունը:

Ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնի/FFC 31-րդ միջազգային գիտաժողովը տեղի կունենա Երևանում, Մատենադարանում, 2023 թվականի սեպտեմբերի 29 –ից  հոկտեմբերի 1: Այս գիտաժողովին կմասնակցեն բժշկության, կենսաբանության և սննդի արդյունաբերության ոլորտի փորձագետներ, քննարկելու ֆունկցիոնալ սննդի և կենսաակտիվ միացությունների օգտագործումը որպես դիետիկ միջամտություններ՝ քրոնիկական և վիրուսային հիվանդությունների դեպքում:

Մատենադարանի մասին

Մատենադարանը հանդիսանում է հնագույն ձեռագրերի աշխարհի խոշորագույն պահոցներից մեկը, այդ թվում՝ հազարավոր տարիների ընթացքում կուտակված միջնադարյան հայ բժիշկների և հին հույն բժիշկների, ինչպիսիք են Գալենը և Հիպոկրատը, գիտական ժառանգությունը։ Այս ձեռագրերը փաստաթղթերով հիմնավորում են բուսական և կենդանական սննդի բուժիչ հատկությունները հնագույն աշխարհում: Այս միջոցներին մոտենալով ժամանակակից ֆունկցիոնալ սննդի տեսանկյունից, մենք կարող ենք այժմ բացահայտել գլյուկոզիդների, ֆլավոնոիդների, սապոնինների ալկալոիդները և միջնադարյան բժշկության այլ առանձնահատկությունները որպես կարևոր կենսաբանորեն ակտիվ միացություններ՝ առողջության ամրապնդման համար: Teucrium polium հայկական ավանդական հանգստացնող բուսական թեյի տարածված բաղադրիչը, օրինակ, վերջերս կենդանիների վրա արված հետազոտություններում ցույց է տվել, որ այն կարող է կանխել դաշտանադադարի հետ կապված նեյրոդեգեներատիվ հիշողության կորուստը: Այս գիտաժողովում կլուսաբանվեն հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման համար սննդամթերքների օգտագործման շատ ավանդական մեթոդներ այնպիսի նստաշրջաններում, ինչպիսիք են «Հայկական այլընտրանքային ու ավանդական բժշկությունը, ֆունկցիոնալ սննդամթերքը և կենսաբանորեն ակտիվ միացությունները»:

Գիտաժողովի կազմակերպիչները

Գիտաժողովը կազմակերպել են Ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնը (Դալլաս, Տեխաս, ԱՄՆ), Ֆունկցիոնալ սննդի ինստիտուտը (Սան Դիեգո, Կալիֆորնիա, ԱՄՆ), «Մատենադարան» Մեսրոպ Մաշտոցի անվան հին ձեռագրերի գիտահետազոտական ​​ինստիտուտը (Երևան, Հայաստան), Հայաստանի Գիտությունների ազգային ակադեմիան (Երևան, Հայաստան), Ֆունկցիոնալ սննդի և կենսաակտիվ միացությունների միջազգային ակադեմիական ընկերության (ASFFBC) մի քանի ամսագրեր, ինչպիսիք են՝ «Functional Foods in Health and Disease» (FFHD), «Bioactive Compounds in Health and Disease» (BCHD) և «Functional Food Science» (FFS) ամսագիրը:

Գիտաժողովի հիմնական կազմակերպիչներն են՝ Դանիկ Մարտիրոսյանը (Danik Martirosyan)՝ գիտությունների թեկնածու, FFC-ի հիմնադիր և նախագահ, Մատենադարանի տնօրեն գիտությունների դոկտոր Վահան Տեր-Ղևոնդյանը (Vahan Ter-Ghevondian), կենսաբանական գիտությունների դոկտոր, պրոֆեսոր, Երևանի պետական համալսարանի գենետիկայի և բջջաբանության ամբիոնի վարիչ, Հայաստանի Գիտությունների ակադեմիայի բնական գիտությունների բաժանմունքի ակադեմիկոս-քարտուղար Ռուբեն Հարությունյան (Rouben Aroutiounian),  և Մկրտիչ Ավագյանը (Mkrtich Avagyan), որը հանդիսանում է բժշկական գիտությունների թեկնածու, Մխիթար Հերացու անվանԵրևանի պետական բժշկական համալսարանի Այլընտրանքային բժշկության ամբիոնի վարիչ և «ԱլտՄեդ» վերականգնողական, կանխարգելիչ և ավանդական բժշկության կենտրոնի ղեկավար:

Գլխավոր կազմակերպիչը, դոկտոր Մարտիրոսյանը, ոլորտի առաջատար մասնագետներից, ֆունկցիոնալ սննդի գիտության հայտնի հիմնադիրներից մեկը, ֆունկցիոնալ սննդամթերքի սահմանման հեղինակը: Նա սահմանում է ֆունկցիոնալ սնունդը որպես «բնական կամ վերամշակված սննդամթերք, որոնք պարունակում են կենսաբանորեն ակտիվ բաղադրիչներ, որոնք արդյունավետ, ոչ թունավոր քանակությամբ ապահովում են կլինիկորեն ապացուցված և փաստաթղթավորված առողջության համար օգուտներ՝ օգտագործելով որոշակի բիոմարկերներ, որոնք նպաստում են օպտիմալ առողջությանը և նվազեցնում քրոնիկ/վիրուսային հիվանդությունների ռիսկը և կառավարում դրանց ախտանիշները»: Դոկտոր Մարտիրոսյանը ֆունկցիոնալ սննդի գիտության 11 դասագրքերի խմբագիր է և ֆունկցիոնալ սննդի վերաբերյալ մի շարք գիտական ​​ամսագրերի հիմնադիր, ներառյալ՝ «Functional Foods in Health and Disease» (FFHD, ինդեքսավորված Scopus-ում and Web of Science-ում), «Bioactive Compounds in Health and Disease» (BCHD, ինդեքսավորված Scopus-ում) և «Functional Food Science» (FFS): Դոկտոր Մարտիրոսյանը 30 միջազգային գիտաժողով է անցկացրել հետազոտողների, գիտնականների, սննդի և բժշկական արդյունաբերության ոլորտի ներկայացուցիչների համաշխարհային հանրության համար: Հայտնի գիտաժողովներ են անցկացվել Հարվարդի բժշկական դպրոցում, Բոստոն, ԱՄՆ (2015, 2016, 2017, 2019), Կալիֆոռնիայի համալսարանում, Սանտա Բարբարա, ԱՄՆ (2012), Կալիֆոռնիայի համալսարանում, Լոս Անջելես, ԱՄՆ (2013), Կիոտոյի պրեֆեկտուրալ բժշկական համալսարանում, Ճապոնիա (2013), Գերմանիայի Ռեգենսբուրգի համալսարանում (2014), Սան Դիեգոյի համալսարանում, ԱՄՆ (2014 — կազմակերպվել է FFC-ի և ԱՄՆ-ի գյուղատնտեսության նախարարության հետ համատեղ),Կոբե համալսարանում, Ճապոնիա (2015), Ռիցումեյկան համալսարանում, Օսակա, Ճապոնիա (2018), և 2022 թվականի սեպտեմբերին Հունաստանի Էգեյան համալսարանում Լեմնոս, Հունաստան:

 Լրացուցիչ տեղեկությունների համար այցելեք ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնի կայքէջ՝

https://www.functionalfoodscenter.net/about-our-founder.html.

Բնական մթերքները որպես դեղամիջոց օգտագործելու փիլիսոփայությունը, չնայած այն հանգամանքին, որ այն հազարամյակներ շարունակ բժշկական դոգմա է եղել, վերջին հարյուրամյակում հայտնվել է հարաբերական անհայտության մեջ՝ սինթետիկ դեղերի առաջացման հետ միասին: Հետևաբար, քրոնիկ հիվանդությունների տարածվածությունը, ինչպիսիք են քաղցկեղը, շաքարախտը ու սրտի հիվանդությունները, կտրուկ աճել են արևմտյան երկրներում, և ըստ կանխատեսումների, դրանց թիվը առաջիկա տասնամյակների ընթացքում կաճի: Այս պայմանները վերականգնել են հետաքրքրությունը ֆունկցիոնալ սննդի ու կենսաբանորեն ակտիվ միացությունների օգտագործման նկատմամբ, որպես քրոնիկ հիվանդությունների կանխարգելման ու բուժման ծախսարդյունավետ մեթոդ, և մեկնարկել միլիարդավոր դոլարների շրջանառությամբ արտադրություններ:

Ցավոք, շատ անբարեխիղճ ընկերություններ օգտվել են այս միտումից սննդամթերքի ստեղծման համար, որոնք չեն ամրապնդվել խիստ կլինիկական փորձարկումներով ու համաճարակաբանական տվյալներով: Դա դոկտոր Դ. Մարտիրոսյանին ոգեշնչել է 1998 թվականին ստեղծել Ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնի/FFC: Դոկտոր Մարտիրոսյանը նպատակ ունի հիմք դնել ֆունկցիոնալ սննդի արտադրանքի դասակարգման և մշակման մեթոդաբանություն և ստեղծել տվյալների բազա ֆունկցիոնալ սննդի հետազոտության համար: Այդ ժամանակից ի վեր, Ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնը/FFC-ն ստեղծել է հազարավոր գիտնականների, ֆունկցիոնալ սննդի փորձագետների և սննդի արդյունաբերության ներկայացուցիչների համաշխարհային ցանց, որոնք աջակցում են FFC-ի առաքելությանը:

Ժամկետներ և լրացուցիչ ռեսուրսներ

  1. Թեզիսների ներկայացման վերջնաժամկետը 2023թ. փետրվարի 28-ն է, ժամը 17:00: Բանավոր ելույթի համար խնդրում ենք հնարավորինս շուտ ներկայացնել թեզը, քանի որ տեղերի քանակը շատ սահմանափակ է:
  2. Ձեր ներկայացրած թեզիսների ամբողջական տեքստը կարող է հրապարակվել մեր ամսագրերում։ Ներկայումս մենք ունենք երկու ամսագիր Scopus-ում և ևս մի քանի նոր ամսագրեր:
  3. Ամբողջական տեքստը ներկայացնելու վերջնաժամկետը 2023 թվականի օգոստոսի 1-ն է:
  4. Բանավոր զեկույցի համար Power Point ներկայցումը պետք է տրամադրվի մինչև 2023 թվականի սեպտեմբերի 21-ը:

Կարևոր հղումներ

Այժմ մենք հավաքում ենք թեզեր բանավոր և պաստառային ներկայացումների համար: Նախքան Ձեր ռեզյումեն ներկայացնելը, խնդրում ենք ստորև ծանոթացեք թեզերի նմուշներին ՝ հետազոտության և ակնարկի տարբերակների համար: Ամբողջ անոտացիան պետք է պարունակի ոչ ավելի, քան 1000 բառ (բուն անոտացիայից հետո կոնտակտային տվյալները չեն հաշվարկվում որպես լրացուցիչ բառեր): Խնդրում ենք օգտագործել Times New Roman 12-ը տառաչափը՝ ամբողջ անոտացիայի համար: Թեզերի ներկայացման պաշտոնական վերջնաժամկետն է 2023 թվականի փետրվարի 28-ը, մինչ ժամը 17:00: Բոլոր նրանց համար, ովքեր դիմում են բանավոր ներկայացման համար (կարճ՝ 7 րոպեանոց բանավոր ներկայացմամբ կամ 20 րոպեանոց բանավոր ներկայացմամբ), և նրանց համար, ովքեր ֆինանսական աջակցության կարիք ունեն, խստորեն հորդորում ենք ներկայացնել Ձեր թեզերը մինչև 2022թ.:

Թեզերը որպես կից ֆայլ պետք է ուղարկվեն անմիջապես Ֆունկցիոնալ սնուցման կենտրոնի/FFC էլ.փոստի հասցեին — [email protected]: Խնդրում ենք ուղարկել որքան հնարավոր է շուտ՝ սահմանափակ հասանելիության պատճառով: Խնդրում ենք լրացնել գրանցման ձևը, որպեսզի մենք կարողանանք ձեզ լրացուցիչ տեղեկություններ տրամադրել: Եթե ​​Ձեզ անհրաժեշտ է զեղչ կամ գրանցման վճարից ամբողջական ազատում, խնդրում ենք հնարավորինս շուտ կապ հաստատել FFC-ի հետ՝ լրացնելով ֆինանսական աջակցության հայտի ձևը: Վերջնական որոշումը կկայացնի FFC-ն։

FFC31 միջազգային գիտաժողովի պաշտոնական լեզուն անգլերենն է: Հեղինակները պետք է տրամադրեն ամփոփագիրը՝ գրված ճիշտ անգլերենով: Խնդրում ենք, նախքան ներկայացնելը, այն ուշադիր ստուգել: Անհրաժեշտ դեպքում ռեֆերատների փոփոխությունները կթույլատրվեն նաև վերջնաժամկետում:

Լրացուցիչ հարցերի կամ մեկնաբանությունների համար կապվեք FFC-ի հետ, հղումն այստեղ: FFC-ի ներկայացուցիչները տիրապետում են անգլերենին, հայերենին և ռուսերենին: Ինչպես նաև կարող եք ուղղակի կապ հաստատել Մատենադարանի, Հայաստանի Գիտությունների Ակադեմիայի կամ «ԱլտՄեդ» Վերականգնողական, Կանխարգելիչ և Ավանդական Բժշկության Կենտրոնի կենտրոնի ներկայացուցիչների հետ հետևյալ էլ. հասցեներով և հեռախոսահամարներով.

  • «Մատենադարան» Մեսրոպ Մաշտոցի անվան հին ձեռագրերի գիտահետազոտական ​​ինստիտուտ (Երևան, Հայաստան), Էլ. փոստ՝ [email protected]. Հեռ.՝ +374-10-51-3049 (Անի Մանուկյան):
  • Հայաստանի Գիտությունների ազգային ակադեմիա (Երևան, Հայաստան), Էլ. փոստ՝ [email protected]. Հեռ.՝ +374-10-52-58-05 (Ռուբեն Հարությունյան):
  • «ԱլտՄեդ» Վերականգնողական, կանխարգելիչ և ավանդական բժշկության կենտրոն (Երևան, Հայաստան), Էլ.փոստ՝ [email protected]; Հեռ.՝ +374-91-20-9292 (Մկրտիչ Ավագյան):

Ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոն/FFC (Սան Դիեգո, Կալիֆորնիա, ԱՄՆ), Էլ. փոստ՝ [email protected]; Հեռ.՝ +001-619-642-8088 (Դանիկ Մարտիրոսյան):

Կիսվել