ՖՈՒՆԿՑԻՈՆԱԼ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔ ԵՎ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ԱԿՏԻՎ
ՄԻԱՑՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ԱՌՈՂՋՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱՐ ՈՒ ՀԻՎԱՆԴՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ
ԺԱՄԱՆԱԿ. ԺԱՄԱՆԱԿԱԿԻՑ ԵՎ ՄԻՋՆԱԴԱՐՅԱՆ ՄՈՏԵՑՈՒՄՆԵՐ

Ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնի (FFC) 31-րդ միջազգային գիտաժողով
2023 թ. հոկտեմբերի 1-3, Երևան, Մեսրոպ Մաշտոցի անվան հին
ձեռագրերի գիտահետազոտական ինստիտուտ Մատենադարան
Մասնակցությունը՝ առկա կամ հեռակա (վիրտուալ կապի հնարավորությամբ)

1998 թվականից ի վեր Ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնը (FFC) հանդիսանում է ֆունկցիոնալ սննդի արդյունաբերության առաջատարներից մեկն աշխարհում՝ համատեղելով կենսաբժշկական գիտությունների առաջադեմ փորձը գործնական բիզնես փորձի հետ՝ օգնելու հետագա հետազոտություններին, զարգացմանը և ֆունկցիոնալ սննդի նորարարությունների առևտրայնացմանը։ FFC-ն համակարգում է մասնագետների մի մեծ գլոբալ ցանց (գիտնականներ, ֆունկցիոնալ սննդի փորձագետներ և սննդի արդյունաբերության ներկայացուցիչներ) նորարարական հետազոտական համագործակցությունը խթանելու նպատակով:

Ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնի (FFC) 31-րդ միջազգային գիտաժողովը տեղի կունենա Երևանում, Մատենադարանում, 2023 թվականի հոկտեմբերի 1-3-ը: Այս գիտաժողովին կմասնակցեն բժշկության, կենսաբանության և սննդի արդյունաբերության ոլորտի փորձագետներ քննարկելու համար կենսաբանական ակտիվ միացություններով ֆունկցիոնալ սննդի օգտագործումը քրոնիկ և վիրուսային հիվանդությունների (ինչպիսին է COVID-19-ը) ժամանակ, որպես դիետիկ միջամտություն, հատուկ ուշադրություն դարձնելով միջնադարյան ծագման ֆունկցիոնալ մթերքներին ու միջոցներին:

Մատենադարանը հնագույն ձեռագրերի աշխարհի խոշորագույն պահոցներից մեկն է, որտեղ ի մի են բերված հազարավոր տարիների ընթացքում ձևաորված և մեզ հասած միջնադարյան հայ և հույն բժիշկների (ինչպիսիք են Գալենը և Հիպոկրատը)  գիտելիքները։ Այս ձեռագրերում արձանագրված են բուսական և կենդանական սննդի բուժիչ հատկությունները և դրանց կիրառությունը հնագույն աշխարհում: Այս միջոցները դիտարկելով ժամանակակից ֆունկցիոնալ սննդի տեսանկյունից մենք կարող ենք բացահայտել գլյուկոզիդների, ֆլավոնոիդների, սապոնինների ալկալոիդների ազդեցությունն ու կիրառությունը, ինչպես նաև միջնադարյան բժշկության այլ առանձնահատկությունների դերը, որպես կարևոր կենսաբանորեն ակտիվ միացություններ՝ առողջության ամրապնդման գործում: Teucrium polium հայկական ավանդական հանգստացնող բուսական թեյի ընդհանուր բաղադրիչը, օրինակ, վերջերս կենդանիների վրա կատարված փորձերի արդյունքում, դրսևորել է դաշտանադադարի հետ կապված նեյրոդեգեներատիվ հիշողության կորուստի կանխարգելիչ հատկություն: Այս գիտաժողովի ընթացքում, հատկապես «Հայկական այլընտրանքային ու ավանդական բժշկությունը, ֆունկցիոնալ սննդամթերքը և կենսաբանորեն ակտիվ միացությունները» նստաշրջանում, կլուսաբանվեն հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման համար սննդամթերքի օգտագործման մի շարք ավանդական մեթոդներ:

Գիտաժողովը կնախագահեն երեք հիմնական կազմակերպիչները՝ դոկտոր, Ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնի/FFC հիմնադիր և նախագահ Դանիկ Մարտիրոսյանը, Մեսրոպ Մաշտոցի անվան Մատենադարանի տնօրեն դոկտոր Վահան Տեր-Ղևոնդյանը, ինչպես նաև բժշկական գիտությունների թեկնածու, Մխիթար Հերացու անվան Երևանի պետական բժշկական համալսարանի Այլընտրանքային բժշկության ամբիոնի վարիչ, «ԱլտՄեդ» վերականգնողական, կանխարգելիչ և ավանդական բժշկության կենտրոնի ղեկավար Մկրտիչ Ավագյանը:

Գլխավոր կազմակերպիչ, դոկտոր Դ. Մարտիրոսյանը հանդիսանում է Ֆունկցիոնալ սննդաբանության ամենահայտնի հիմնադիրներից մեկը: Նա ֆունկցիոնալ սնունդ սահմանման հեղինակն է: Խմբագրել է ֆունկցիոնալ սննդաբանության մասին 10 դասագիրք և մի քանի գիտական ամսագրերի հիմնադիր է, որոնց թվում է՝ «Ֆունկցիոնալ սնունդը առողջության և հիվանդությունների ժամանակ» (FFHD), «Կենսաբանական միացությունները առողջության ու հիվանդությունների ժամանակ» (BCHD) և «Ֆունկցիոնալ սննդաբանություն» (FFS), որոնցից երկուսը ինդեքսավորվում են Scopus-ի ու Web of Science-ի կողմից: 2004 թվականից ի վեր դոկտոր Դ. Մարտիրոսյանը և Ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնը/FFC կազմակերպել են 29 միջազգային համաժողով հետազոտողների, սննդաբանների և ակադեմիկոսների համար: Հայտնի գիտաժողովներ են անցկացվել Հարվարդի բժշկական դպրոցում (2019), Լոս Անջելեսի Կալիֆոռնիայի համալսարանում (2013), Սանտա Բարբարայի Կալիֆոռնիայի համալսարանում (2012), Ճապոնիայի Կոբե համալսարանում (2015), Գերմանիայի Ռեգենսբուրգի համալսարանում (2014), ինչպես նաև հանդիսանում է 2022 թվականի սեպտեմբերին Հունաստանի Էգեյան համալսարանում կայանալիք խորհրդաժողովի կազմակերպիչ: 2004 թվականին այդ գիտաժողովների մեկնարկը տրվեց ընդամենը շուրջ 30 գիտնականների մասնակցությամբ, որոնց թիվը հետագա տարիներին աճեց հասնելով մինչև 4-5 հազար մասնակցի:

Բնական մթերքները որպես դեղամիջոց կիրառելու այս փիլիսոփայությունը վերջին հարյուրամյակում սինթետիկ դեղերի առաջացմանը զուգընթաց հարաբերականորեն անտեսված է եղել: Հետևաբար, քրոնիկ հիվանդությունների տարածվածությունը, ինչպիսիք են քաղցկեղը, շաքարախտը ու սրտի հիվանդությունները, կտրուկ աճել են արևմտյան երկրներում, և, ըստ կանխատեսումների, դրանց թիվը դեռ կաճի առաջիկա տասնամյակների ընթացքում: Այս իսկ  պատճառով աճել է նաև հետաքրքրությունը ֆունկցիոնալ սննդի ու կենսաբանորեն ակտիվ միացությունների օգտագործման նկատմամբ, որպես քրոնիկ հիվանդությունների կանխարգելման ու բուժման ծախսարդյունավետ մեթոդ, ինչպես նաև մեկնարկել են միլիարդավոր դոլարների շրջանառությամբ արտադրություններ:

Ցավոք, շատ անբարեխիղճ ընկերություններ օգտվելով իրավիճակից սկսել են արտադրել սննադամթերք, որը չի ենթարկվել անհրաժեշտ կլինիկական փորձարկումների և համաճարակաբանական հետազոտության: Այս ամենը դոկտոր Դ. Մարտիրոսյանին ոգեշնչել է 1998 թվականին ստեղծել Ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնը/FFC: Ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնը/FFC-ն սահմանում է ֆունկցիոնալ սննդամթերքը որպես «բնական կամ վերամշակված սննդամթերք, որը պարունակում է կենսաբանորեն ակտիվ միացություններ, և որը բիոմարկերների կիրառման միջոցով  կլինիկորեն ապացուցումից և ամրագրումից հետո, ոչ թունավոր քանակությամբ ապահովում է դրական ազդեցություն առողջության վրա, ինչն էլ խթանում է օպտիմալ առողջության պահպանումն ու քրոնիկական/վիրուսային հիվանդությունների ռիսկի նվազեցումը և դրանց ախտանիշների վերահսկելիությունը» և նպատակ ունի ստեղծել ֆունկցիոնալ սննդամթերքի դասակարգման ու զարգացման մեթոդաբանություն, ինչպես նաև ֆունկցիոնալ սննդի հետազոտության համար տվյալների բազա: Հիմնադրման պահից ի վեր ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնը/FFC-ն ստեղծել է գլոբալ ցանց կազմված հազարավոր գիտնականներից, ֆունկցիոնալ սննդի փորձագետներից և սննդի արդյունաբերության ներկայացուցիչներից, որոնք աջակցում են Ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնի/FFC-ի առաքելությանը:

Լրացուցիչ ռեսուրսներ

Լրացուցիչ տեղեկությունների համար այցելե՛ք Ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնի/FFC-ի գլխավոր կայքէջը:

Ներկայումս ընթացքի մեջ է զեկույցների համար թեզերի հավաքագրումը։ Դիմելու համար սեղմե՛լ  այստեղ: Ֆունկցիոնալ սննդի կենտրոնին/FFC-ին ուղղված ցանկացած լրացուցիչ հարցերի կամ մեկնաբանությունների համար` այստեղ:

Կիսվել